Apps, Online reputatie management

Online reputatie tools

Online reputatie tools

Heb jij een goed idee hoe er online over jou en je bedrijf wordt gesproken? De reputatie zegt veel over een bedrijf. Het gaat om de identiteit en die is afhankelijk van factoren als normen en waarden, drijfveren en karaktertrekken. Deze identiteit vormt het imago middels communicatie, gedrag, persoonlijkheid en symboliek.De kunst van (online) reputatiemanagement is zorgen dat de identiteit en het imago van een bedrijf zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.

Zenden en interactie

Het zenden van boodschappen was niet eerder zo gemakkelijk als nu. Toch is dat niet het kunstje dat bedrijven onder de knie moeten krijgen. Het gaat juist om de interactie die op een laagdrempelige manier kan worden aangegaan met bedrijven. Hoe ga je hier als bedrijf op een correcte wijze mee om?

“Vergeet niet dat iedereen kan zien wat er wordt gecommuniceerd. Schrijf je reactie daarom niet zozeer alleen voor de ene persoon in kwestie, maar houd er rekening mee dat de rest van de wereld meeleest.”

Voor wie is het managen van de online reputatie geschikt?

Feitelijk voor iedereen. Van bloggers en ZZP’ers tot MKB(+) bedrijven en multinationals. Gelukkig zien steeds meer bedrijven het nut in van het managen van de online reputatie. Met de sterke opkomst van review- en vergelijkingssites kan bijna niemand het zich meer permitteren om niet aan de slag te gaan met online reputatie management.

Gratis online reputatie tools

Hier tref je een overzicht van gratis online reputatie tools die je helpen bij het efficiënt en effectief managen van de online reputatie.

Hootsuite

Hootsuite is een web-gebaseerd dashboard waar social media kanalen worden ingeladen. Zo kun je op een overzichtelijke manier deze kanalen monitoren en bewaken maar ook is het mogelijk om direct vanuit Hootsuite te reageren op vragen of opmerkingen.Naast reageren kun je via Hootsuite ook berichten publiceren en inroosteren voor een later moment. Dit wordt ondersteund voor de platformen: Facebook, Twitter, Google+, Linkedin, WordPress, MySpace en Instagram.Helaas kun je Hootsuite niet inzetten om een compleet overzicht te krijgen van alle online uitingen. Hootsuite beperkt zich uitsluitend tot social media kanalen en zoekt binnen die kanalen op alle zoekwoorden die jij hebt ingegeven. Hiermee worden dus geen artikelen of reacties op blogs en fora meegenomen.Hootsuite ondersteunt de 35 grootste social media platformen en is beschikbaar in een gratis versie. Wil je meer inzicht en uitgebreide rapportages kunnen maken? Vanaf €7,99 per maand beschik je over extra functionaliteiten en kun je samenwerken in teams.▸ Meer weten over Hootsuite?

Klout

Klout geeft je een score op schaal van 1 tot 100 om daarmee te duiden hoe invloedrijk je bent. Deze score komt tot stand door een algoritme waarbij factoren als aantal volgers/fans en de hoeveelheid retweets/shares/likes van invloed zijn. Klout meet dit over al jouw gekoppelde accounts en dat resulteert in een Klout-waarde.

Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld enkel je social media kanalen te koppelen die je op persoonlijke titel gebruikt, maar het is ook mogelijk om jouw corporate accounts (bijvoorbeeld de Facebook bedrijfspagina) toe te voegen.
Waarvoor je Klout kunt gebruiken? Om een idee te krijgen welke Klout-waarde klanten, belanghebbenden of andere interessante personen hebben. Het is mogelijk om met behulp van Klout inzicht te krijgen in de ambassadeurs van uw bedrijf. Personen (of bedrijven) die regelmatig en op een positieve manier je content delen of de interactie met je aangaan en een redelijke Klout-waarde hebben (vanaf 40) kunnen uiteindelijk naar voren komen als de ambassadeur van je bedrijf. Geef deze mensen iets meer aandacht en zie wat dat je brengt.
▸ Meet zelf je Klout score

Social mention

Social mention is een erg uitgebreide social media zoekmachine die alle ‘social-content’ van het internet verzamelt in een overzicht. Het gaat hier – zoals de naam al doet vermoeden – om sociale meldingen die zijn gepubliceerd. Grotendeels bestaat deze content uit user generated content. In tegenstelling tot Hootsuite scant social mention wel alle social media platformen en blogs, nieuwssites en fora.

De site geeft een rapportage van een aantal factoren waaronder een sentiment analyse, gerelateerde zoekwoorden, top gebruikers die over het ingegeven onderwerp praten, belangrijkste bronnen en kanalen en uiteraard een overzicht met de resultaten waar het ingegeven onderwerp is genoemd.
Helaas biedt social mention geen diepte analyse maar wel geeft het een indicatie. Daarom is het zeker voor kleinere bedrijven interessant om zo nu en dan hun merknaam in te voeren en te zien welke resultaten daarbij verschijnen.
▸ Zelf een zoekopdracht uitvoeren in socialmention?

Google alerts

Een gemakkelijke manier om een melding te ontvangen als er online over jouw bedrijf wordt gesproken, is door dit in te stellen in Google Alerts. Middels een e-mail word je op de hoogte gebracht van de meldingen waarin jouw bedrijf en/of onderwerpen in naar voren komen.Google Alerts zijn in te stellen op basis van:bron; nieuws, blogs, web, video, boeken, financieel, discussietaalregio ▸ Stel je Google Alerts in

Tweetchup

Tweetchup is een analysetool die inzicht geeft in jouw Twitter account. Met behulp van de basisgegevens kan Tweetchup je informatie verschaffen over bijvoorbeeld: hoeveel gebruikers je hebben genoemd in hun tweets, op welke dagen je de meeste retweets hebt ontvangen maar ook welke top gebruikers jouw tweets het meest hebben geretweet.

Een mooie aanvulling op Tweetchup is analytics van Twitter zelf.
In beide gevallen gaat het om een analysetool die enkel resultaten laten zien op basis van het social media platform Twitter.
▸ Meer informatie over Tweetchup
▸ Meer informatie over Twitter Analytics

Uiteraard zijn er nog zoveel andere mogelijkheden die je helpen bij het managen van je online reputatie. Dit zijn de tools waar ik een positieve ervaring mee heb én gratis zijn. Ben je toe aan een professioneel managementsysteem of heb je een vraag over online reputatie systemen? Laat het me dan weten.


Ilona Jut
Geschreven door
Ilona Jut

Oprichter van Branding & More en gedreven digital marketeer. Is erg geïnteresseerd in de combinatie tussen marketing en psychologie en schrijft regelmatig over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van digitale marketing.


Gerelateerde artikelen


Contentkalender 2020

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2020. Ideaal om...

Contentkalender 2019

Branding & More heeft de belangrijkste en bijzondere dagen verwerkt in de Contentkalender 2019. Ideaal om...

Flexwerken in Athene

Zon, zee, strand en… laptop! Een keer per jaar gaan Jolanda en ik samen op werkvakantie en combineren daarmee...